Skip to content
Home " Apžvalgos " Pamirškit brangius kavos aparatus! Šis nebrangus modelis sukrėtė profesionalius baristas visame pasaulyje!

Pamirškit brangius kavos aparatus! Šis nebrangus modelis sukrėtė profesionalius baristas visame pasaulyje!

Mano kelionė į nebrangios kavos pasaulį

Viskas prasidėjo vieną lietingą sekmadienio rytą, kai mano ištikimas kavos aparatas, tarnavęs man penkerius metus, nusprendė išeiti į pensiją. Ir tai nutiko būtent tada, kai labiausiai reikėjo to gyvybiškai svarbaus kofeino šūvio! Prisipažinsiu, pirma mintis buvo pulti į artimiausią elektronikos parduotuvę ir išleisti krūvą pinigų naujam blizgančiam aparatui su daugybe mygtukų ir funkcijų, kurių pusės tikriausiai niekada nepanaudočiau.

Bet likimas turėjo kitų planų. Naršydamas internete užtikau diskusiją apie kažkokį „Aeropress” aparatą. Žmonės tiesiog dievino šį paprastą plastiko cilindrą, kuris kainavo mažiau nei mano pietūs prabangiame restorane! Skeptiškai nusiteikęs, bet neturintis ką prarasti, užsisakiau.

Kas po galais yra tas Aeropress?

Kai gavau siuntinį, pirmoji reakcija buvo: „Ar čia rimtai?” Dėžutėje radau kelis plastikinius komponentus, popierinių filtrų pakelį ir instrukcijas. Jokių laidų, jokių mygtukų, jokių programų. Tik paprastas prietaisas, kurį sukūrė Alanas Adleris (beje, tas pats žmogus, kuris išrado „Aerobie” skraidančius diskus – koks universalus protas!).

Aeropress veikimo principas genialiai paprastas – tai yra cilindras su stūmokliu, kuris naudoja oro spaudimą išgauti kavai iš maltų pupelių. Įsivaizduokite didelį medicininį švirkštą, tik vietoj adatos – filtras, o vietoj vaistų – kava. Skamba keistai? Taip ir man atrodė.

Pirmas bandymas – ir netikėtas šokas

Pirmą kartą naudodamas Aeropress jaučiausi kaip mokslininkas, atliekantis kažkokį keistą eksperimentą virtuvėje. Sumaliau pupeles, įpyliau vandens, pamaišiau, uždėjau stūmoklį ir… nuspaudžiau.

Tai, kas nutekėjo į mano puodelį, privertė mane sustingti. Kvapas buvo tiesiog dieviškas. Pirmasis gurkšnis – ir aš supratau, kad mano kavos gyvenimas niekada nebus toks pats. Tai buvo geriausia namie gaminta kava, kurią kada nors esu gėręs. Sodresnė už prancūzišką presą, švaresnė už filtruotą, mažiau rūgšti nei espresso, bet su visais tais nuostabiais aromatais.

Kodėl profesionalai slapta naudoja Aeropress?

Pradėjau domėtis giliau ir sužinojau, kad Aeropress turi beveik kultinį statusą tarp kavos entuziastų. Kasmet vyksta net pasaulio čempionatas, kur barista varžosi, kas paruoš geriausią Aeropress kavą! Įsivaizduojate? Žmonės, kurie dirba su tūkstančius kainuojančiais profesionaliais aparatais, savo namuose dažnai naudoja šį 30 eurų kainuojantį plastikinį stebuklą.

Kalbėjausi su vienu barista, dirbančiu prabangioje kavos parduotuvėje. Jis prisipažino: „Kai klientai nemato, kartais naudoju Aeropress, nes jis išgauna tokius subtiliai niuansuotus skonius, kokių negaunu net su mūsų 5000 eurų aparatu. Bet, žinoma, to niekam nesakyk,” – mirktelėjo jis.

Kodėl Aeropress taip gerai veikia?

Pasirodo, Aeropress sėkmės paslaptis slypi keliuose paprastuose principuose:

1. Trumpas užplikymo laikas – kava kontaktuoja su vandeniu tik 1-2 minutes, todėl neatsiranda kartumas.

2. Idealus temperatūros kontroliavimas – galite naudoti žemesnę nei verdančio vandens temperatūrą (apie 80-85°C), kuri geriau išgauna skonius, bet „nesudegina” kavos.

3. Spaudimas – švelniai spaudžiant stūmoklį, iš kavos išgaunami aliejai ir aromatai, kurie kitaip liktų pupelėse.

4. Mikrofiltravimas – popierinis filtras sulaiko nuosėdas ir aliejus, suteikdamas švarų, aiškų skonį.

Kaip man paaiškino vienas kavos ekspertas: „Tai tarsi sukūrė hibridą tarp espresso ir filtruotos kavos, paimdamas geriausias abiejų savybes.”

Mano patirtis po trijų mėnesių

Praėjus trims mėnesiams, mano Aeropress tapo neatsiejama rytinio ritualo dalimi. Eksperimentavau su skirtingomis pupelėmis, malimo rupumu, vandens temperatūra ir užplikymo laiku. Kiekvieną kartą atrasdavau naujus niuansus.

Didžiausias privalumas – universalumas. Galiu pasidaryti stiprią koncentruotą kavą, panašią į espresso, arba švelnesnę, ilgesnę amerikietišką kavą. Galiu eksperimentuoti su „apversto” metodo (kai viskas daroma atvirkščiai) ar net šaltos kavos ruošimu.

O dar – jį galima pasiimti kelionėn! Paskutinėje išvykoje į kalnus pasiėmiau Aeropress, rankinį kavos malūnėlį ir mėgavausi nuostabia kava žiūrėdamas į saulėtekį kalnuose. Pabandykite tai padaryti su savo 500 eurų kainuojančiu monstru!

Patarimai pradedantiesiems Aeropress fanams

Jei nuspręsite išbandyti šį stebuklą (o aš tikrai rekomenduoju), štai keletas patarimų:

Eksperimentuokite su receptais. Standartinis metodas yra puikus pradžiai, bet pabandykite ir „apverstą” metodą (invertą), kuris duoda dar švaresnį skonį.

Investuokite į gerą malūnėlį. Jei jau taupote pinigus kavos aparatui, dalį jų skirkite kokybiškam rankiniam malūnėliui. Tolygus malimas yra raktas į gerą kavą.

Žaiskite su temperatūra. Tamsiau skrudintoms pupelėms naudokite žemesnę temperatūrą (80°C), šviesesnėms – aukštesnę (90°C).

Sekite laiką. 1-1,5 minutės užplikymo paprastai užtenka. Ilgesnis laikas gali išgauti kartumo.

Naudokite šviežiai skrudintas pupeles. Net ir geriausias aparatas nepadarys stebuklų su senomis pupelėmis.

Kaip mažas plastikinis cilindras pakeitė mano gyvenimą

Aeropress mane išmokė, kad geriausi dalykai gyvenime nebūtinai yra brangiausi ar sudėtingiausi. Kartais genialumas slypi paprastume. Šis mažas prietaisas ne tik sutaupė man krūvą pinigų, bet ir atvėrė visiškai naują kavos pasaulį.

Dabar, kai draugai ateina į svečius ir giria mano kavą, klausdami, kokį brangų aparatą įsigijau, aš tik šypsausi ir ištraukiu savo plastikinį cilindrą. Jų veidų išraiškos – neįkainojamos!

Taigi, jei dar tebesvarstote išleisti mėnesio atlyginimą naujam blizgančiam kavos aparatui – sustokite. Kartais geriausi sprendimai yra paprasčiausi. Ir taip, aš tapau vienu iš tų įkyrių Aeropress evangelistų, kurie negali liautis kalbėti apie savo atradimą. Bet kai paragausite tos kavos… suprasite mane.