Kavos revoliucija jūsų virtuvėje
Kai Milane įsikūrusi laboratorija „Coffee Science Institute” praėjusį mėnesį paskelbė savo išsamios dvejus metus trukusios studijos rezultatus, kavos mėgėjai visame pasaulyje aiktelėjo iš nuostabos. Italų, šveicarų ir brazilų mokslininkų komanda, išbandžiusi daugiau nei 150 namų kavos aparatų, priėjo prie netikėtos išvados – nedidelis ir palyginti nebrangus „PerfectPress X1″ kavos aparatas nuosekliai gamino espresso, kuris savo skoniu, krema ir aromatu pranoko net komercinius aparatus, kainuojančius penkis kartus brangiau.
„Tai nebuvo rezultatas, kurio tikėjomės,” prisipažino tyrimo vadovė dr. Elena Rossi. „Manėme, kad brangiausi aparatai automatiškai užtikrins geriausią rezultatą. Tačiau po tūkstančių mėginių ir aklųjų degustacijų, duomenys buvo neginčijami.”
Nuo tyrimo rezultatų paskelbimo „PerfectPress X1″ tapo deficitiniu produktu – gamintojams sunku patenkinti staiga išaugusią paklausą, o socialiniuose tinkluose kavos entuziastai dalijasi savo įspūdžiais, vaizdo įrašais ir nuotraukomis su grotažyme #PerfectPressRevolution.
Mokslas už puodelio: kas išskiria šį aparatą?
Skirtingai nuo daugumos kavos aparatų, kurie remiasi vien slėgiu (tradiciškai 9 barais), „PerfectPress X1″ naudoja patentuotą technologiją, apjungiančią kintamą slėgį, temperatūros kontrolę ir unikalų pirminio sudrėkinimo procesą.
Aparatas pradeda ekstrakciją žemu 3 barų slėgiu, kuris leidžia kavai „pražysti” – išsiskleisti ir atpalaiduoti eterinių aliejų. Tada slėgis palaipsniui didinamas iki 11 barų, o vėliau vėl sumažinamas iki 6 barų ciklo pabaigoje. Šis dinamiškas procesas išgauna subtiliausius kavos niuansus, kurie paprastai prarandami naudojant pastovų slėgį.
„Tai tarsi skirtumas tarp to, kai muzikantas groja vieną natą ir kai jis atlieka sudėtingą melodiją,” paaiškino kavos chemikas dr. Paulo Mendez. „Tradiciniai aparatai groja vieną natą – garsiai ir aiškiai. „PerfectPress” atlieka visą simfoniją.”
Vartotojų beprotybė: kodėl žmonės masiškai perka?
Tomas Petrauskas, vilnietis programuotojas, buvo vienas pirmųjų lietuvių, įsigijusių šį aparatą dar prieš tyrimui pasirodant. „Iš pradžių draugai juokėsi, kad išleidau pinigus dar vienam kavos aparatui, kai jau turėjau du. Dabar jie ateina pas mane į svečius gerti kavos ir klausia, kur gali nusipirkti tokį patį.”
Socialiniuose tinkluose „PerfectPress X1″ tapo statusą patvirtinančiu prietaisu. Įžymybės, įskaitant kelis „Netflix” serialų aktorius ir technologijų įmonių vadovus, dalijasi nuotraukomis su savo naujaisiais aparatais. Vienas „Instagram” vartotojas su 2,3 mln. sekėjų parašė: „Pagaliau supratau, ką reiškia tikra kava. Niekada negrįšiu prie savo seno aparato.”
Tačiau ne vien tik socialinės medijos įtaka skatina pardavimus. Aparato kaina – apie 420 eurų – yra žymiai mažesnė nei daugelio profesionalių espresso aparatų, kurie dažnai kainuoja virš 1000 eurų. Tai padaro jį prieinamą platesnei auditorijai.
Kavos industrijos reakcija: skepticizmas ir pripažinimas
Ne visi kavos pasaulyje džiaugiasi šiuo naujuoju fenomenu. Kelios tradicinės kavos aparatų kompanijos bandė sumenkinti tyrimo rezultatus, teigdamos, kad laboratoriniai testai negali atspindėti realių sąlygų.
„Žinoma, jie gynybinėje pozicijoje,” sako Vilniaus kavos skrudinimo įmonės „Skrudinta” įkūrėja Ieva Balčiūnaitė. „Kai kompanija, kurios niekas nežinojo prieš metus, staiga užima rinkos dalį, tradiciniai žaidėjai jaučiasi nepatogiai. Bet aš pati išbandžiau aparatą savo kavinėje ir turiu pripažinti – rezultatas yra įspūdingas.”
Įdomu tai, kad kelios didžiosios kavos aparatų kompanijos jau pradėjo kurti savo versijas su panašiomis technologijomis. Pramonės analitikai prognozuoja, kad per ateinančius dvejus metus pamatysime visiškai naują kavos aparatų kartą, įkvėptą „PerfectPress” inovacijų.
Kas slepiasi po gaubtu: techninės detalės
Nors kompanija saugo kai kurias savo technologijos paslaptis, keli techniniai aspektai yra žinomi:
- Dvigubas boileris – vienas kavai, kitas garui, užtikrinantis idealią temperatūrą
- Mikroprocesorius, reguliuojantis slėgio pokyčius ekstrahavimo metu
- Patentuotas filtras su kintamo tankio perforacija
- Automatinė kavos malūnėlio kalibracija, prisitaikanti prie kavos pupelių rūšies
- Vandens minkštinimo sistema, optimizuojanti mineralų kiekį
„Tai, kas daro šį aparatą išskirtinį, yra ne atskiri komponentai, o jų sąveika,” paaiškino inžinierius Marius Jonaitis, specializuojantis kavos įrangoje. „Daugelis komponentų nėra nauji, bet jų orkestravimas yra revoliucinis.”
Ar verta investuoti? Realūs naudotojų atsiliepimai
Kalbėjausi su dešimčia Lietuvos kavos mėgėjų, kurie jau naudoja „PerfectPress X1″. Jų atsiliepimai buvo beveik vieningai teigiami, nors buvo paminėta ir keletas trūkumų.
Rūta, barista iš Kauno: „Pirmą kartą gyvenime namuose galiu padaryti espresso, kuris prilygsta tam, ką gaminu kavinėje su aparatu už 5000 eurų. Tai pakeitė mano rytinę rutiną.”
Andrius, IT specialistas: „Aparatas nuostabus, bet reikia laiko išmokti jį naudoti. Pirmos trys dienos buvo frustruojančios, kol supratau visus niuansus.”
Jolanta, gydytoja: „Mano vienintelis nusiskundimas – jis užima daugiau vietos nei tikėjausi. Bet rezultatas vertas kiekvieno centimetro mano virtuvėje.”
Daugelis naudotojų paminėjo, kad aparatas turi mokymosi kreivę, bet pridėjo, kad pridedama išsami instrukcija ir internetiniai vaizdo įrašai labai padeda. Kitas dažnas komentaras – aparatas yra tylus, palyginti su kitais espresso aparatais, kas yra didelis privalumas anksti ryte.
Puodelis ateities: kur link juda kavos kultūra?
„PerfectPress X1″ fenomenas atspindi platesnį pokytį kavos kultūroje – ribos tarp profesionalios ir namų kavos ruošimo įrangos nyksta. Technologijos, kurios anksčiau buvo prieinamos tik specializuotose kavinėse, dabar patenka į vartotojų namus.
„Mes matome panašų procesą, koks vyko su namų virėjais,” sako maisto antropologė dr. Greta Žilinskienė. „Prieš dešimtmetį molekulinė gastronomija buvo tik elitinių restoranų sritis. Dabar žmonės eksperimentuoja su sous-vide ir fermentacija savo virtuvėse. Tas pats vyksta su kava – vartotojai tampa išprususiais ekspertais.”
Šis pokytis turi ir ekonominių pasekmių. Specializuotos kavos parduotuvės praneša apie išaugusį aukščiausios kokybės kavos pupelių pardavimą, nes namų vartotojai nori išnaudoti savo naujųjų aparatų potencialą. Kavos skrudintuvės pradeda siūlyti specialius mišinius, optimizuotus būtent „PerfectPress” tipo aparatams.
Rytojaus espresso: ką sako puodelio dugnas
Ar „PerfectPress X1″ tikrai vertas viso šio šurmulio? Remiantis moksliniais duomenimis ir vartotojų atsiliepimais – taip. Tačiau svarbiausia pamoka čia ne apie konkretų prietaisą, bet apie tai, kaip technologijos demokratizuoja kokybišką kavos kultūrą.
Jei svarstote įsigyti šį aparatą, štai keletas patarimų:
- Investuokite ir į kokybišką kavos malūnėlį – net geriausias aparatas neišgaus puikaus skonio iš prastai sumaltų pupelių
- Išbandykite skirtingas kavos pupeles – aparatas atskleidžia subtilius skonių skirtumus
- Skirkite laiko mokymuisi – perskaitykite instrukciją ir pažiūrėkite mokomuosius vaizdo įrašus
- Jei įmanoma, pirmiausia išbandykite aparatą pas draugą arba specializuotoje parduotuvėje
Nepriklausomai nuo to, ar nuspręsite įsigyti „PerfectPress X1″, ar palauksite kitos kartos kavos aparatų, viena aišku – namų espresso niekada nebebus toks pats. Ir galbūt tai yra geriausia šios istorijos dalis: tobulas espresso nebėra rezervuotas tik kavinėms ir baristoms. Dabar jis gali būti jūsų virtuvėje, jūsų puodelyje, jūsų rytiniame rituale.